Wednesday, June 3, 2015

Pulut Mangga sedap

Assalamualaikum...salam sejahtera semua, agak lama Sue tidak bersiaran. Sebenarnya, kebelakangan ini agak sibuk dengan kerja-kerja di sekolah, sampai blog pun dah bersawang. Hanya aktif di fb saja. Kebetulan sekarang musim cuti sekolah, ambil peluang mengemaskini blog. Ok, kita mulakan kemaskini blog dengan entry pulut mangga. Memang pulut menjadi kegemaran kami sekeluarga. tak kiralah samada makan dengan durian atau ikan kering. Bila ada peluang saja, memng makan bertambah-tambah. Alhamdulillah..





Wpun tak ada harumanis, mangga biasa pun bolehlah asalkan manis. Bismillah...
Pulut Mangga
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Bahan utama
-mangga
Pulut (cara rice cooker)
4 cawan beras pulut
4 cawan air
2 sb minyak masak
-masukkan beras pulut, air dan minyak dalam rice cooker, on plug dan masak seperti kita memasak nasi biasa.
Pulut (cara periuk biasa)
-didihkan air dalam periuk, anggaran setengah periuk. Lebih pun tidak mengapa. Masukkan pulut. Kacau rata dan biar hingga mendidih anggaran 5 - 7 minit. Tuangkan airnya hingga air jadi separas pulut. Perlahankan api. Tunggu hingga masak dan gembur dengan senduk kayu.
Kuah Santan
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air biasa
2 sb tepung beras
2 sudu besar gula
Secubit garam
-satukan air biasa dan tepung beras, kacau sebati.
-campurkan semua bahan dan sentiasa dikacau dalam api perlahan hingga pekat. Tutupkan api.
Cara hidang :
Sendukkan pulut dan mangga secukupnya. Curah sedikit kuah santan. Sedia dimakan. Yummy !


No comments:

Post a Comment