Resepi ini mudah je sebenarnya. Tapi rasanya sangat sedap. Memang betul, penggunaan pure butter (bukan buttercup ya...) membuatkan kek atau biskut menjadi lebih sedap.
Resepi ini asalnya dari sahabat Fb Sue iaitu kak Suhaini Abdul Wahab. Sue copy paste je & dah buat banyak kali juga. Untuk makan dengan family & baru2 ini Sue bawa ke sekolah untuk dimakan bersama kawan2 geng surau. Alhamdulillah, semua suka...
BUTTER CAKE
Sumber : kak Suhaini Abd Wahab
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan:
230gm butter Anchor/Golden Churn/SCS
4 biji telur B
60 ml susu segar
200 gm tpg kek
180gm gula halus
1 st esen vanilla
Cara:
Pukul butter + gula - kembang - masukkn telur satu persatu hingga habis -masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis & masukkan vanilla - gaul rata - siapkn loyang 7x7x3 /8x8x3 & bakar 180'C - 40-45 minit atau paipkn kedlm paper cup bakar 25 minit.
Note:
Kalau nakkan butter cake yg sedap mesti gunakn pure butter
Resepi ini asalnya dari sahabat Fb Sue iaitu kak Suhaini Abdul Wahab. Sue copy paste je & dah buat banyak kali juga. Untuk makan dengan family & baru2 ini Sue bawa ke sekolah untuk dimakan bersama kawan2 geng surau. Alhamdulillah, semua suka...
BUTTER CAKE
Sumber : kak Suhaini Abd Wahab
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan:
230gm butter Anchor/Golden Churn/SCS
4 biji telur B
60 ml susu segar
200 gm tpg kek
180gm gula halus
1 st esen vanilla
Cara:
Pukul butter + gula - kembang - masukkn telur satu persatu hingga habis -masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis & masukkan vanilla - gaul rata - siapkn loyang 7x7x3 /8x8x3 & bakar 180'C - 40-45 minit atau paipkn kedlm paper cup bakar 25 minit.
Note:
Kalau nakkan butter cake yg sedap mesti gunakn pure butter
No comments:
Post a Comment