Sunday, February 1, 2015

Lasagna Versi Melayu aka Roti Lapis Daging

Roti Lapis Daging aka Lasagna versi Melayu idea asalnya dari Fb Sarimah Md Nor, Sue ubahsuai mengikut citarasa sendiri menggunakan loyang 8in x 8in & bahan yang sedia ada di dapur. Sedap tau resepi ni. Sue dah upload dalam fb, ramai yang share resepi ini dan telah mencuba. Alhamdulillah mendapat feedback yang baik, sedap katanya...




Roti Lapis Daging aka Lasagna versi Melayu
Sumber : Sarimah Md Nor
Dicuba dan ubahsuai oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
8 keping roti putih
2 biji telur
1 gelas susu segar

Bahan inti :
Semangkuk daging dipotong kecil
2 sb perencah daging blackpepper mix
Sayur2an (seperti carrot, mix vege, batang selery dll yang sesuai)
1 labu bawang besar dipotong dadu
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan lain :
4 keping keju (cheese slices)
Keju parut mozarella

Cara penyediaan :
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan daging serta air dan masak hingga daging empuk.
2. Masukkan perencah blackpepper mix bersama garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan bawang besar dan sayur2an. Kacau rata sekejap. Matikan api. Ketepikan.
4. Gris loyang dengan mentega.
5. Ambil susu segar, satukan dengan telur. Kacau sebati dengan garfu sahaja.
6. Celupkan roti dalam campuran susu + telur tadi. Susun pada dasar loyang. Lapiskan dan ratakan daging atas roti tersebut. Letak keju slices diatasnya. Akhir sekali lapisan atas, letakkan baki roti yang telah dicelup susu + telur. Tuangkan baki susu/telur ke atasnya jika masih ada. Taburkan mozarella cheese.
8. Bakar hingga masak.
(Saya bakar selama 30 minit pada suhu 175'C)

Selamat mencuba.
Sedap !
Wajib cuba.

CATATAN :
Perencah daging blackpepper mix yang digunakan boleh dibeli di pasaraya/kedai runcit.

No comments:

Post a Comment