Sunday, November 9, 2014

Puding Roti dengan Sos Kastard

Ada banyak lagi roti di dapur yang hampir sampai tarikh luput. Sayang membazir kalau tak habis. Penyelesaiannya, jadi lah puding roti.
Resepinya hampir sama seperti Puding Roti versi bakar yang Sue selalu buat. Hanya kali ini Sue kukus. Sedap rasanya kalau dikukus berbanding bakar (ikut tekak Sue). Anda boleh pilih nak bakar atau kukus ya...



Puding roti (versi kukus)
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
 8 keping Roti
* segelas susu segar  * 2 sb gula
* 2 sb mentega- cairkan
* 2 biji telur
* 1 st esen vanilla
* 1 sb tepung jagung
segenggam kismis hitam/ceri

Sos Kastard :
1 tin susu cair (boleh juga gunakan 1 gelas susu segar)
2 sb tepung kastad
2 sb gula
1 st esen vanilla

Cara-cara:
1. Griskan loyang, potong empat atau pun carik-carikkan roti. Susunkan dlm loyang.
2. Blend bahan-bahan bertanda * (lebih kurang 2minit) dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan roti terendam 30minit.
3. Taburkan kismis atau ceri diatas roti.
Kukus selama 25 minit.
4. Untuk membuat sos kastad , campurkan semua bahan sos ke dalam periuk dan kacau hingga masak (agak pekat) dlm api perlahan.
5. Makan puding roti bersama sos kastard.

1 comment:

  1. Amazon marketplace expert copywriter, optimization specialists needed for ongoing work for very large amazon account with many different products across multiple categories. http://aqara97jjp.dip.jp http://8yp4zefxui.dip.jp http://erbjdajbob.dip.jp

    ReplyDelete