Alhamdulillah...sedapnya makan nasi hari ini. Rempah ratusnya Sue beli dari Lydia Honey dari bulan Julai dulu lagi...tapi baru hari ini berkesempatan untuk masak...Memang Sue ikut resepi Lydia 100% tanpa mengubah. Walaupun nampak macam banyak bahan yang digunakan, tapi cara memasaknya amatlah mudah.
Nasi Beryani Ayam Hadhramaut
Sumber : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Sumber : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan untuk merebus ayam :
2 ekor ayam - potong 4
1/4 cmt nutmeg powder (pala)
1/2 cmt cardamom powder (buah pelaga)
1 cmt Arabic mix spices
2 helai daun bay
1/2 camt kayu manis powder
3-4 kuntum bunga cengkih
1 camt corainder powder (ketumbar)
1/2 cmt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1 camt ginger powder (halia)
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4
1 labu bawang besar - didadu kecil 1 biji lada hijau - belah 2
garam secukup rasa Air secukupnya
2 ekor ayam - potong 4
1/4 cmt nutmeg powder (pala)
1/2 cmt cardamom powder (buah pelaga)
1 cmt Arabic mix spices
2 helai daun bay
1/2 camt kayu manis powder
3-4 kuntum bunga cengkih
1 camt corainder powder (ketumbar)
1/2 cmt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1 camt ginger powder (halia)
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4
1 labu bawang besar - didadu kecil 1 biji lada hijau - belah 2
garam secukup rasa Air secukupnya
-Masukkan ayam dalam periuk bersama kesemua bahan di atas kecuali garam.
Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 45 minit.
Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis kuahnya.
Susun ayam dalam tray dan ketepikan seketika
Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 45 minit.
Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis kuahnya.
Susun ayam dalam tray dan ketepikan seketika
Bahan untuk memasak nasi :
3-4 biji cardamom pods* (buah pelaga)
2 helai daun bay*
1 batang kulit kayu manis*
3-4 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt corainder powder* (ketumbar)
1/2 camt serbuk lada hitam*
1 camt cumin powder* (jintan putih)
1/2 camt ginger powder* (halia)
1 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji lada hijau - belah 2*
garam secukup rasa 1/4 cawan minyak masak
8 cawan beras basmati
12 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras)
3-4 biji cardamom pods* (buah pelaga)
2 helai daun bay*
1 batang kulit kayu manis*
3-4 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt corainder powder* (ketumbar)
1/2 camt serbuk lada hitam*
1 camt cumin powder* (jintan putih)
1/2 camt ginger powder* (halia)
1 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji lada hijau - belah 2*
garam secukup rasa 1/4 cawan minyak masak
8 cawan beras basmati
12 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras)
-Tumiskan bahan bawang hingga transparent.
Masukkan bahan bertanda* dan terus menumis hingga terbi baunya.
Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratusnya/ transparent dalam 2-3 minit.
Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning.
Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk.
Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air(dicampur bersama baru tuang atas nasi)tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api.
Tanak seperti biasa hingga nasi benar benar masak.
Bila nasi sudah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu.
Taburkan sedikit daun corainder (ketumbar) atau gajus yang digoreng tanpa minyak di atas nasi..
Taraaaaa… Nasi siap untuk dihidangkan…
Masukkan bahan bertanda* dan terus menumis hingga terbi baunya.
Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratusnya/ transparent dalam 2-3 minit.
Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning.
Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk.
Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air(dicampur bersama baru tuang atas nasi)tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api.
Tanak seperti biasa hingga nasi benar benar masak.
Bila nasi sudah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu.
Taburkan sedikit daun corainder (ketumbar) atau gajus yang digoreng tanpa minyak di atas nasi..
Taraaaaa… Nasi siap untuk dihidangkan…
NOTE:-sementara menunggu nasi masak, bakar ayam.
Cara-cara bakar ayam :
1/8 camt nutmeg powder (pala)
1/4 cmt cardamom powder (pelaga)
1/2 camt kayu manis powder
1/2 camt corainder powder (ketumbar)
1/4 camt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1/3 camt Arabic mixed spices
Garam secukup rasa
1/8 camt nutmeg powder (pala)
1/4 cmt cardamom powder (pelaga)
1/2 camt kayu manis powder
1/2 camt corainder powder (ketumbar)
1/4 camt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1/3 camt Arabic mixed spices
Garam secukup rasa
Susun ayam di atas tray/dulang pembakar.
Percikkan atas ayam sedikit air.
Panaskan oven/grill api atas.
Sementara menunggu grill/oven panas lumurkan ayam dengan sikit garam rempah ratus. Lepas tu lumurkan pula pewarna (merah+kuning). Masukkan dalam oven, grill sekejap sebab ayam sudah masak.
Balikkan ayam, guna api atas dalam 10-15 minit untuk bagi kuning.
Ayam yang sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi, salata (salad), maraq(kuah tomato)@sup dan salsa
Percikkan atas ayam sedikit air.
Panaskan oven/grill api atas.
Sementara menunggu grill/oven panas lumurkan ayam dengan sikit garam rempah ratus. Lepas tu lumurkan pula pewarna (merah+kuning). Masukkan dalam oven, grill sekejap sebab ayam sudah masak.
Balikkan ayam, guna api atas dalam 10-15 minit untuk bagi kuning.
Ayam yang sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi, salata (salad), maraq(kuah tomato)@sup dan salsa
Salsa
Bahan2 :
2-3 biji buah tomato masak
cili hijau(ikut kepedasan masing2)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar Jus lemon (semasam yang anda suka)
Garam secukup rasa, sedikit air untuk blend bahan.
Blend kesemua bahan dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidangkan.
Bahan2 :
2-3 biji buah tomato masak
cili hijau(ikut kepedasan masing2)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar Jus lemon (semasam yang anda suka)
Garam secukup rasa, sedikit air untuk blend bahan.
Blend kesemua bahan dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidangkan.
Salata/ salad :
Timun- di dadu kecil
Daun bawang- di hiris halus
Tomato- di dadu kecil
Fresh mint leaves di hiris halus
Timun- di dadu kecil
Daun bawang- di hiris halus
Tomato- di dadu kecil
Fresh mint leaves di hiris halus
Dressing :
Minyak zaitun
Garam secukup rasa
Secubit lada hitam powder
Minyak zaitun
Garam secukup rasa
Secubit lada hitam powder
-Dalam mangkuk, satukan semua bahan sayuran.
Biarkan di peti sejuk dalam 1 jam.
Bila nak makan tuangkan dressing ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Hidangkan.
Biarkan di peti sejuk dalam 1 jam.
Bila nak makan tuangkan dressing ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment