Thursday, September 18, 2014

Mee Hailam ringkas untuk makan petang

Tadi brunch (breakfast + lunch) nasi goreng. Bila petang macam ni, dah lapar balik. Apa kata jom kita masak Mee Hailam.


Mee Hailam
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning
1 mangkuk kecil isi ayam
3 sb kicap manis
3 sb sos tomato
3 sb sos cili
2 sb cili kisar
5 ulas bawang putih diketuk
5 - 6 cawan air (anggaran)
2 sb tepung jagung
Sotong
Udang
Fishball/fishcake
Sawi
Bunga Kubis
Anak jagung
Buah tomato
(Sayur-sayuran terpulang ikut kesukaan)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik baunya.
2. Masukkan cili kisar, kacau sekejap. Masukkan isi ayam bersama air, sos serta kicap. Rebus hingga isi ayam masak.
3. Masukkan sotong, udang, fishball/fishcake dan garam. Kacau sekejap dan masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air (bertujuan untuk memekatkan kuah).

*Jika segera dimakan, boleh terus masukkan sayur dan mee anggaran 2 - 3 minit, tutupkan api. Sedia dihidang.

*Jika belum lagi makan, hanya masukkan sayur sahaja ke dalam kuah, anggaran 2 - 3 minit tutupkan api. Mee dicelur berasingan. Curahkan kuah ke dalam mee bila menghidang.

No comments:

Post a Comment