Saturday, July 5, 2014

Dah lama tak masak bihun goreng

Baru-baru ni, Sue masak bihun goreng. Agak lama juga tak masak ni. Bila bulan puasa, teringat nak makan itu nak makan ini. Apa pun, ingatkan diri biar jangan sampai membazir. Jadi kali ni, Sue goreng setengah bungkus je. Cukup untuk makan keluarga yang kecil. Goreng pun simple2 je...siapa pun boleh masak :)
Sue sekadar bagi idea untuk rujukan anak2.


Bahan-bahan :
1/2 bungkus bihun direndam dalam air biasa 4 jam
3 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih di mayang
2 sudu besar cili kisar (jika suka pedas, sila tambahkan)
Sedikit daging dipotong kecil
Sedikit udang dan sotong
1/4 cawan kicap lemak manis
3 sudu besar Sos tomato
3 sudu besar Sos cili
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 cawan air
Sedikit fishball/fishcake jika suka
Sedikit minyak untuk menumis
Sayur kesukaan (seperti sawi / kobis /taugeh 
/ kucai)

Cara masak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar. Masukkan daging bersama air. Rebus hingga daging empuk.
3. Masukkan garam, gula, kicap serta sos. Kacau sebentar.
4. Masukkan udang/sotong bersama fishball dan fishcake. 
5. Masukkan bihun dan kacau rata. Bila bihun telah lembut, masukkan sayur. Kacau sekejap dan sedia dihidang.

Taburkan daun sup bersama daun bawang, cili potong dan limau kasturi jika suka.


No comments:

Post a Comment