Salam semua, dah lama Sue tak masak bihun sup. Biasanya kalau hari raya, emak dikampung memang masak bihun sup untuk dihidangkan kepada tetamu selain dari biskut raya dan ketupat. Jadi bila Sue masak je bihun sup ni, teringat pulak hari raya. Jom kita tengok resepinya. Simple je, Sue rasa semua orang tahu masak.
Bahan-bahan :
Sebungkus bihun dicelur dalam air mendidih (yang telah dicampur dengan sedikit kunyit serbuk)
1 kg tulang lembu
1 kg daging lembu
(Sue campurkan daging biasa bersama daging cincang/tetel)
1 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang merah dihiris (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih dihiris (untuk tumis)
2 inci halia diracik halus (untuk ditumis)
2 sudu besar rempah sup Adabi
1 bunjut rempah sup Adabi
Daun sup dan daun bawang
Air secukupnya
Garam
Gula
*Bahan sampingan untuk menghidang bihun :
Daun sup dan daun bawang dihiris halus
Bawang goreng
Lobak masin dipotong kecil dan direndam dengan air panas selama 2 - 3 jam untuk menghilangkan masinnya
Taugeh dicelur
Serbuk cili dicampur sedikit air panas yang baru mendidih dan dikacau rata (biar pekat)
Telur rebus (jika suka)
Limau nipis (jika suka)
Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia racik hingga wangi.
2. Rempah sup dicampur dengan bawang besar kisar dan sedikit air untuk menjadikannya pes.
3. Masukkan pes rempah sup. Kacau sekejap dan masukkan sup bunjut dan tulang bersama daging.
4. Masukkan air secukupnya dan rebus hingga daging empuk.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutupkan api.
Cara menghidang :
Letakkan sedikit taugeh celur pada dasar mangkuk, diikuti dengan bihun. Bahagian atas bihun diletakkan semua bahan sampingan bertanda *. Masukkan kuah dan sedia dihidang. Lebihkan kuah jika suka. Sue kurang makan kuahnya, jadi dalam gambar ni pun nampak kuahnya sikit hehehe....
Selamat mencuba.