Waktu cuti sekolah macam sekarang, bolehla masak untuk minum petang. Bila hari bekerja, memang kelam kabut. Sempat masak lauk pauk je. Tunggu weekend kalau nak masak lebih.
Ermm...Sedap juga dah lama tak makan pengat. Kalau di utara disebut serawa. Sama je bendanya.
Jom kita masak dan makan....
Pengat Ubi
Bahan-bahan :
3 ketul ubi keledek dibuang kulit dan dicuci bersih
1/3 cawan sagu putih dibersihkan
1 1/2 cawan santan pekat
4 cawan air kosong
4 sudu besar gula merah (boleh juga gunakan gula melaka)
2 sudu besar gula putih (boleh ditambah mengikut manis yang anda suka)
Secubit garam kasar
3 helai daun pandan
5 ulas durian
Cara penyediaan :
1. Rebus ubi dan daun pandan bersama air kosong hingga hampir empuk. Jangan biar kering hingga tiada langsung air. Jika air kering, tambahkan.
2. Masukkan sagu dan rebus bersama ubi hingga sagu telah cukup kembang (sekejap saja).
3. Masukkan durian, gula merah, gula pasir, garam dan santan. Kacau sentiasa dalam api perlahan supaya pengat tidak pecah minyak. Suaikan rasanya.
4. Bila pengat mula mendidih sedikit, padamkan api.
Sedia dihidang.
Sesuai dimakan begitu saja dan boleh juga dicicah roti. Sedap !
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment