Sunday, September 1, 2013

Cucur Udang yang kekal lembut walaupun seharian....

Masih lagi suasana Syawal, open house sana sini. Sambil-sambil tu, buat cucur udang untuk minum petang. Cuaca petang pulak hujan, sedap makan cucur udang panas-panas dengan air teh o. Kalau anda suka cucur ikan bilis, tumbuk-tumbuk sepatuh hancur dan gantikan saja udang tu dengan ikan bilis. Kaedah bancuhan tepungnya sama saja.



Cucur Udang

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air biasa
1/4 cawan air panas yang baru mendidih
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ikat kucai dibersihkan dan dipotong
1 mangkuk kecil taugeh
1 mangkuk kecil udang basah
2 keping roti gardenia dicarik halus

Cara masak :
1. Ambil 4 sudu besar penuh tepung gandum (dari sukatan 3 cawan tepung tadi) dan campurkan dengan air yang baru mendidih sehingga menjadi pekat dan sedikit bergentel.
2. Ambil baki tepung gandum dan campurkan bersama bancuhan tadi. Masukkan air  biasa dan semua bahan-bahan. Gaul sebati dan biarkan selama setengah jam.
3. Panaskan minyak, jemput bancuhan tepung menggunakan tangan. Goreng hingga kuning keemasan. Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment