Sunday, June 16, 2013

Ayam Merah Madu

Bahan-bahan :
Seekor ayam dicuci bersih serta diperisakan dengan sedikit garam dan kunyit
2 inci halia diracik
4 ulas bawang putih
2 labu bawang besar *
15 tangkai cili kering (jika suka pedas, boleh ditambah) direbus hingga mendidih*
3 atau 4 biji buah tomato*
2 sudu besar madu
1 labu bawang besar dipotong baji
Garam
Gula
Minyak untuk menggoreng ayam
Bahan bertanda * dikisar halus

Cara masak :
Ayam digoreng hingga masak. Ketepikan.
Minyak dipanaskan.
Tumiskan bawang putih dan halia racik.
Masukkan bahan kisar, masak dalam api perlahan.
Bila telah naik baunya, masukkan garam, gula, ayam yang telah digoreng dan juga madu. 
Masak dalam api sederhana hingga kuahnya pekat.
Masukkan bawang besar yang telah dipotong baji.
Kacau sebentar, tutup api.
Hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang, kacang peas (jika suka)

Sesuai dimakan dengan nasi minyak, nasi tomato, nasi putih atau nasi beriani.

No comments:

Post a Comment