Bismillahirrahmanirrahim..
Cerita beberapa minggu lepas juga,
Kek Buah versi bakar, kalau nak tengok versi kukus, boleh view dlm menu atau taip dalam search album atau scroll ke bawah dulu Sue dah pernah share.
Cerita beberapa minggu lepas juga,
Kek Buah versi bakar, kalau nak tengok versi kukus, boleh view dlm menu atau taip dalam search album atau scroll ke bawah dulu Sue dah pernah share.
Kek Buah Bakar (loyang 8 x 8 inci)
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A:
250 gm butter (saya guna Anchor)
150 gm gula castor
4 biji telur gred B
1 st esen vanila
250 gm tepung gandum*
1 st baking powder*
50 ml susu segar
-bahan bertanda * disatukan dan diayak.
250 gm butter (saya guna Anchor)
150 gm gula castor
4 biji telur gred B
1 st esen vanila
250 gm tepung gandum*
1 st baking powder*
50 ml susu segar
-bahan bertanda * disatukan dan diayak.
Bahan B :
300 gm buah-buahan campuran (mix fruits)
50 gm tepung gandum
-kedua-dua jenis bahan ini digaul rata. Tujuannya supaya bila kita bakar kek, buah2an tidak tenggelam ke bawah. Ketepikan.
300 gm buah-buahan campuran (mix fruits)
50 gm tepung gandum
-kedua-dua jenis bahan ini digaul rata. Tujuannya supaya bila kita bakar kek, buah2an tidak tenggelam ke bawah. Ketepikan.
Cara penyediaan :
1. Pukul butter dan gula menggunakan mixer hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan susu hingga habis. (Peringkat ini, mix perlahan sahaja)
4. Matikan mixer dan masukkan Bahan B, kacau perlahan menggunakan spatula sahaja hingga sebati.
5. Panaskan oven, gris loyang dengan butter. Alas dengan baking paper dan gris sekali lagi. Masukkan adunan kek, ratakan.
6. Bakar hingga masak mengikut suhu oven masing-masing (suhu oven saya 160'C selama 45 minit). Bila kek telah masak, sejukkan diredai.
1. Pukul butter dan gula menggunakan mixer hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan susu hingga habis. (Peringkat ini, mix perlahan sahaja)
4. Matikan mixer dan masukkan Bahan B, kacau perlahan menggunakan spatula sahaja hingga sebati.
5. Panaskan oven, gris loyang dengan butter. Alas dengan baking paper dan gris sekali lagi. Masukkan adunan kek, ratakan.
6. Bakar hingga masak mengikut suhu oven masing-masing (suhu oven saya 160'C selama 45 minit). Bila kek telah masak, sejukkan diredai.
No comments:
Post a Comment