Bismillahirrahmanirrahim,
.
Bubur Pulut Hitam
.
Bahan-bahan :
• 2 cawan beras pulut hitam - rendam 4 jam atau semalaman. Bilas bersih dan toskan
• 10 cawan air biasa - tak perlu dihabiskan jika pulut telah kembang, boleh tambah jika perlu
• 1 helai daun pandan
• 1 cawan santan pekat
• Gula secukup rasa
• Secubit garam
.
Cara penyediaan :
1. Masukkan beras pulut hitam ke dalam periuk bersama air. (Air dimasukkan sedikit demi sedikit)
2. Rebus hingga beras pulut menjadi kembang dan sedikit pecah. Jika belum kembang boleh tambah air lagi.
3. Masukkan daun pandan, santan pekat, gula dan garam.
4. Masak atas api perlahan hingga didih. Siap, matikan api.
.
Nota :
Bubur ini akan semakin pekat setelah sejuk.
.
.
Bahan-bahan :
• 2 cawan beras pulut hitam - rendam 4 jam atau semalaman. Bilas bersih dan toskan
• 10 cawan air biasa - tak perlu dihabiskan jika pulut telah kembang, boleh tambah jika perlu
• 1 helai daun pandan
• 1 cawan santan pekat
• Gula secukup rasa
• Secubit garam
.
Cara penyediaan :
1. Masukkan beras pulut hitam ke dalam periuk bersama air. (Air dimasukkan sedikit demi sedikit)
2. Rebus hingga beras pulut menjadi kembang dan sedikit pecah. Jika belum kembang boleh tambah air lagi.
3. Masukkan daun pandan, santan pekat, gula dan garam.
4. Masak atas api perlahan hingga didih. Siap, matikan api.
.
Nota :
Bubur ini akan semakin pekat setelah sejuk.