JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, February 15, 2017

Strawberry Crumble Bars yang sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim,
Ada lebihan strawberri, sedap juga bila dibuat crumble bars. Rasanya seakan biskut. Ada rasa masam dari strawberri dan manis dari bahan crumble.
Resepi yang sedap dan wajib cuba, susah nak berhenti bila makan.

Strawberry Crumble Bars
Oleh : Surianti Ramli
Loyang 8 x 8 inci
Bahan A
2 1/4 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
1/2 sudu kecil garam *
1 cawan gula kaster (Sue letak 1/2 cawan sahaja)
1 biji telur gred A (pukul sedikit dengan garfu)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 buku mentega sejuk dari peti ais didadu kecil
-bahan bertanda * disatukan dan diayak
Bahan B (satukan dan gaul rata)
10 - 12 biji strawberi didadu kecil
2 sudu besar gula kaster
2 sudu besar tepung jagung
Cara penyediaan :
1. Satukan bahan A dalam besen dan ramas dengan hujung jari hingga membentuk seperti serbuk roti (crumb). Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak.
2. Panaskan ketuhar, lenserkan loyang dengan mentega. Alas baking paper dan lenserkan sekali lagi.
3. Ambil 2 bahagian adunan tadi, padat dan ratakan dalam loyang. Curahkan bahan B secara merata. Akhir sekali ambil 1 bahagian adunan yang berbaki dan tabur ke atasnya.
4. Bakar hingga masak antara suhu 160'C - 180'C selama 40 minit mengikut suhu ketuhar masing-masing. Sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong.
Yummy !


Sunday, February 12, 2017

Cokodok terlajak sedap

Bismillahirrahmanirrahim,
Banyak stok pisang di rumah, kelmarin muffin pisang. Hari ini cokodok pula. Ada tak yang suka makan cokodok ? Ini versi yang rangup diluar dan kekal lembut didalam walaupun telah sejuk. Nampak ringkas tapi ada yang gagal membuat cokodok. Bila sejuk jadi keras cokodoknya, kan ?


.
Cokodok Pisang
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan-bahan :
7 biji pisang emas/awak yang sederhana besar
2 sudu besar gula perang (boleh pakai gula pasir biasa)
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
.
Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan di atas (kecuali tepung), lenyek bersama pisang hingga hancur.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Kalau terlalu lembut, tambahkan 1 - 2 sudu besar tepung gandum lagi.
3. Biarkan adunan anggaran masa 15 minit. Basahkan tangan dan jemput adunan, goreng dalam minyak yang panas hingga masak. Tujuan tangan dibasahkan supaya adunan tidak melekat pada tangan semasa kita menjemputnya.
.
Selamat mencuba 

Friday, February 10, 2017

Muffin pisang mudah

Bismillahirrahmanirrahim,
Mudahnya membuat muffin, tanpa perlu mixer. Hanya kacau sebati sahaja. Sesuailah dengan keadaan waktu persekolahan yang agak sibuk tahun ini. Masak pun yang mudah-mudah.


.Muffin Pisang
Oleh : Surianti Ramli
.
Bahan-bahan :
5 biji pisang emas (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil esen pisang
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1 biji telur
1/2 cawan choc chip (kali ini saya pakai coklat urai)
Badam untuk hiasan diatas muffin (jika suka)
.
Cara penyediaan :
1. Satukan dan ayak bahan *. Ketepikan.
2. Satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen dan pisang lecek. Kacau rata menggunakan senduk/spatula atau pun whisk sekejap saja. Kemudian gaulkan dengan bahan ayak dan choc chip/coklat urai sehingga rata.
3. Sediakan muffin tray, letakkan cawan kertas. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 cawan kertas. Taburkan badam cincang. Bakar selama 23 minit pada suhu 180' C atau pun sehingga masak mengikut suhu ketuhar masing-masing.
.

Friday, February 3, 2017

Sambal Goreng Jawa pembuka selera

Bismillahirrahmanirrahim, 
Menu kesukaan Sue, dapat 1 jenis lauk ni pun dah cukup untuk Sue berselera makan. Masakan jawa selalu menjadi pilihan, hampir semuanya suka. Sampai ada kawan yang kata Sue ni kenan jawa hihihi ...Resepi ini dari sahabat lama yang Sue kenali masa mula menjadi guru dulu tahun 1997, yang sememangnya jawa tulen. 




Sambal Goreng Jawa
Sumber : Kak Ida

Dicuba oleh : Surianti Ramli
.
Bahan kisar :
10 biji cili kering (direbus utk melembutkannya)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
Segenggam ikan bilis
*semua bahan diatas disatukan dan dikisar halus
.
Bahan yang di goreng :
1 cawan ikan bilis
1 biji ubi kentang dipotong memanjang
1 keping tempe dihiris nipis
1 keping tauhu (digoreng dulu kemudian barulah dipotong kecil)
*semuanya digoreng berasingan dan ditoskan
.
Bahan yang di rendam :
-suhun
-sayur fucuk
*semua bahan dipotong kecil dan rendam sekejap
.
Bahan lain :
1/4 cawan kicap lemak manis
1/4 cawan santan
1 biji bawang besar dihiris
-minyak untuk menumis
-garam/gula secukup rasa
.
Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga harum. Masukkan bahan kisar dan masak hingga cili benar2 masak.
2. Masukkan kicap, santan, garam dan gula. Kacau sekejap & masukkan bahan goreng, kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan rendam. Kacau hingga hampir kering.
Siap.

*Sue tambah sedikit kacang panjang.

Wednesday, February 1, 2017

Killer Soft Bread yang popular di alam maya

Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini sue buat masa akhir tahun lepas, tapi disebabkan kekangan waktu, tertangguh pula entrynya.
Antara resepi terbaik, ramai rakan fb, blogger dan IG yang telah mencuba resepi ini. Mudah dan hanya menggunakan barang yang minima. Tapi hasilnya memang terbaik alhamdulillah.
*teruja dengan hasilnya, kali ini Sue letak banyak gambar roti.





Killer Soft Bread
Sumber Rujukan : Victoria Bakes
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
260 gm tepung high protein (tepung roti)
30 gm gula pasir
3 gm yis kering
180 gm cairan (hasil campuran 1 biji telur gred A + susu full krim jadikan 180 gm cairan)
30 gm mentega
2 gm garam

Cara penyediaan :
1. Satukan bahan kering. Masukkan bahan cairan dan uli hingga sebati.
2. Masukkan mentega dan uli hingga adunan menjadi elastik dan licin. (Saya uli menggunakan mixer)
3. Sapu loyang dengan mentega. Terus bentukkan doh dan letak dalam loyang.
4. Tunggu hingga doh mengembang dua kali ganda. Percikkan air ke atas doh. (Boleh juga oles doh dengan campuran kuning telur dan susu cair).
5. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak antara suhu 170 - 180'C selama 15 - 20 minit (bergantung pada jenis oven anda).
6. Sapukan roti/bun yang panas semasa baru diangkat dengan mentega. Sejukkan diredai.

Semasa proses mengembangkan doh.



Bun yang siap dibakar.


 Bun yang masak sempurna mesti berkeadaan seperti in pada bahagian bawahnya.


Nota Surianti:
*Resepi asal menggunakan cairan sebanyak 160 - 180 gm.
*Adunan roti perlu diuli hingga keadaannya licin dan kenyal untuk mendapat hasil roti yang lembut.
*Resepi ini tidak memerlukan proses mengembangkan doh sebanyak dua kali.