Bismillahirrahmanirrahim,
Menu popular di negeri utara Semenanjung. Kebiasaannya dihidangkan sebagai nasi kenduri dan juadah makan tengahari di rumah. Resepinya pula mempunyai banyak versi, masing-masing ada cara tersendiri untuk memasak dan keluarga Sue terutama anak-anak memang sangat sukakannya.
Dulu Sue pernah kongsi resepinya dan boleh lihat di sini (sila klik) .
Bahan-bahan :
4 cawan/cup beras (kali ini Sue gunakan basmathi)
-dicuci bersih, rendamkan 30 minit dan ditoskan.
1 kg daging
-dipotong, cuci bersih dan direbus empuk dengan sup bunjut. Ketepikan. Airnya jangan dibuang kerana akan digunakan untuk memasak nasi.
Bahan tumis :
2 sb mentega @ 2 sb minyak masak
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
5 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
2 inci halia diracik halus
2 helai daun pandan disimpul
Bahan kisar :
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1/2 sudu teh jintah putih
1 st ketumbar
-sangai bahan di atas hingga harum baunya. Campurkan 1 sudu teh serbuk kunyit dan kisar halus.
*jika tiada bahan di atas, anda boleh gantikan dengan 2 sb rempah kurma.
Campurkan bahan kisar atau rempah kurma dengan sedikit air dan jadikan pes yang pekat.
Bahan lain
Garam
Gula
1/2 cawan/cup susu cair
Sukat air rebusan daging tadi, jadikan 5 cawan/cup
(Campuran : 1/2 cup susu cair + 5 cup air rebusan daging)
Cara masak :
1. Cairkan mentega dan panaskan minyak. Tumiskan daun pandan dan rempah 4 sekawan. Bila telah harum baunya, masukkan bawang dan halia.
2. Masukkan pes bahan kisar. Kacau sekejap. Masukkan beras dan kacau anggaran 2 -3 minit.
3. Masukkan campuran air rebusan daging dan susu cair. Juga masukkan daging rebus tadi. (Daging dan nasi dimasak bersama)
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masak seperti memasak nasi biasa.
6. Bila nasi telah masak, gemburkan dengan garfu atau senduk secara perlahan untuk mengelakkan nasi pecah.
7. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan juga bawang goreng.
Makan bersama air asam, dalca dan lain-lain mengikut kesukaan.
Menu popular di negeri utara Semenanjung. Kebiasaannya dihidangkan sebagai nasi kenduri dan juadah makan tengahari di rumah. Resepinya pula mempunyai banyak versi, masing-masing ada cara tersendiri untuk memasak dan keluarga Sue terutama anak-anak memang sangat sukakannya.
Dulu Sue pernah kongsi resepinya dan boleh lihat di sini (sila klik) .
Nasi Daging Utara
Oleh : Surianti RamliBahan-bahan :
4 cawan/cup beras (kali ini Sue gunakan basmathi)
-dicuci bersih, rendamkan 30 minit dan ditoskan.
1 kg daging
-dipotong, cuci bersih dan direbus empuk dengan sup bunjut. Ketepikan. Airnya jangan dibuang kerana akan digunakan untuk memasak nasi.
Bahan tumis :
2 sb mentega @ 2 sb minyak masak
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
5 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
2 inci halia diracik halus
2 helai daun pandan disimpul
Bahan kisar :
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1/2 sudu teh jintah putih
1 st ketumbar
-sangai bahan di atas hingga harum baunya. Campurkan 1 sudu teh serbuk kunyit dan kisar halus.
*jika tiada bahan di atas, anda boleh gantikan dengan 2 sb rempah kurma.
Campurkan bahan kisar atau rempah kurma dengan sedikit air dan jadikan pes yang pekat.
Bahan lain
Garam
Gula
1/2 cawan/cup susu cair
Sukat air rebusan daging tadi, jadikan 5 cawan/cup
(Campuran : 1/2 cup susu cair + 5 cup air rebusan daging)
Air ini bergantung pada jenis beras yang anda gunakan, kalau beras jenis keras, perlu dilebihkan airnya.
Cara masak :
1. Cairkan mentega dan panaskan minyak. Tumiskan daun pandan dan rempah 4 sekawan. Bila telah harum baunya, masukkan bawang dan halia.
2. Masukkan pes bahan kisar. Kacau sekejap. Masukkan beras dan kacau anggaran 2 -3 minit.
3. Masukkan campuran air rebusan daging dan susu cair. Juga masukkan daging rebus tadi. (Daging dan nasi dimasak bersama)
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masak seperti memasak nasi biasa.
6. Bila nasi telah masak, gemburkan dengan garfu atau senduk secara perlahan untuk mengelakkan nasi pecah.
7. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan juga bawang goreng.
Makan bersama air asam, dalca dan lain-lain mengikut kesukaan.
Air Asam
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 biji buah tomato dipotong dadu
1 biji bawang besar yang sederhana saiznya di hiris nipis
Sedikit air perahan asam jawa
Sos tomato
Sos cili
(Sos terpulang kepada citarasa anda, Sue masukkan lebih kurang 3sb sos cili dan 3sb sos tomato)
Bahan tumbuk :
3 biji cili merah (kalau suka pedas, campurkan cili padi)
Sedikit belacan
Sedikit garam
Cara penyediaan :
Satukan semua bahan di atas. Gaul rata hingga sebati. Perasakan garam dan masamnya. Sedia dihidang.
* ada juga sesetengah orang suka mencampurkan air asam ini dengan 1 sb kerisik dan digaul rata, sedap juga rasanya. Terpulang pada citarasa masing-masing.