Assalam semua...kita telah pun memasuki fasa pertengahan Ramadhan yang mulia...alhamdulillah dipertemukan lagi dengan Ramadhan kali ini. Semoga ibadah kita diterima Allah SWT insyaAllah...aamiin..terima kasih kepada semua pengunjung blog yang sudi ziarah blog Sue yang tidak seberapa ini. Sayang semua...muahhh...
Sudah lama teringin sangat nak makan pulut udang (nama di Utara), kalau di selatan dipanggil pulut panggang. Dapat juga masak beberapa hari lepas, alhamdulillah.
Resepi asalnya dari arwah tok (panggilan untuk nenek) dan diturunkan kpd emak Sue. Cara yang ringkas, bahan yang minima & insyaAllah sedap cara kami.
Sebelum dan selepas dipanggang.
Pulut Udang/Pulut Panggang
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
2 cawan beras pulut (direndam 4 jam)
-kukus pulut hingga masak.
Bahan B
1 cawan santan*
Secubit garam*
1 sb mentega*
-masak bahan bertanda * di atas dalam api perlahan hingga sedikit didih.
Gaulkan sebati bahan A (pulut kukus) bersama bahan B (santan) sewaktu masih panas. Ketepikan.
Inti :
1/2 biji kelapa parut
7 tangkai lada kering (rebus terlebih dulu untuk melembutkannya)
2 sb udang kering
1 sb jintan manis
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit minyak untuk menumis
Semangkuk udang kertas/udang basah
Garam dan gula secukup rasa
-kisar halus lada kering, jintan manis, serai, kunyit hidup dan udang kering. Ketepikan. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar tadi hingga naik baunya. Masukkan garam, gula dan udang basah. Kacau sekejap dan masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering dalam api perlahan. Inti pulut udang mestilah rasa manis2 pedas. Tutup api.
Cara penyediaan :
-sediakan daun pisang layur secukupnya.
-letak 3 sb pulut di atas daun pisang. Letakkan inti di atasnya. Gulung dan balut dengan kemas. Sematkan lidi pada kiri dan kanan. (Boleh juga guna stapler jika tiada lidi). Buat hingga habis.
-panggang hingga masak. Sue gunakan kuali leper yang telah disapu sedikit minyak. Boleh gunakan non-stick pan atau pemanggang ajaib.
Sudah lama teringin sangat nak makan pulut udang (nama di Utara), kalau di selatan dipanggil pulut panggang. Dapat juga masak beberapa hari lepas, alhamdulillah.
Resepi asalnya dari arwah tok (panggilan untuk nenek) dan diturunkan kpd emak Sue. Cara yang ringkas, bahan yang minima & insyaAllah sedap cara kami.
Sebelum dan selepas dipanggang.
Pulut Udang/Pulut Panggang
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
2 cawan beras pulut (direndam 4 jam)
-kukus pulut hingga masak.
Bahan B
1 cawan santan*
Secubit garam*
1 sb mentega*
-masak bahan bertanda * di atas dalam api perlahan hingga sedikit didih.
Gaulkan sebati bahan A (pulut kukus) bersama bahan B (santan) sewaktu masih panas. Ketepikan.
Inti :
1/2 biji kelapa parut
7 tangkai lada kering (rebus terlebih dulu untuk melembutkannya)
2 sb udang kering
1 sb jintan manis
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit minyak untuk menumis
Semangkuk udang kertas/udang basah
Garam dan gula secukup rasa
-kisar halus lada kering, jintan manis, serai, kunyit hidup dan udang kering. Ketepikan. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar tadi hingga naik baunya. Masukkan garam, gula dan udang basah. Kacau sekejap dan masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering dalam api perlahan. Inti pulut udang mestilah rasa manis2 pedas. Tutup api.
Cara penyediaan :
-sediakan daun pisang layur secukupnya.
-letak 3 sb pulut di atas daun pisang. Letakkan inti di atasnya. Gulung dan balut dengan kemas. Sematkan lidi pada kiri dan kanan. (Boleh juga guna stapler jika tiada lidi). Buat hingga habis.
-panggang hingga masak. Sue gunakan kuali leper yang telah disapu sedikit minyak. Boleh gunakan non-stick pan atau pemanggang ajaib.