JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, May 28, 2014

Bee Hives Mini Bun aka Roti Sarang Lebah yang terkenal sedapnya...

Fenomena roti sarang lebah di mana-mana. Sana sini kawan-kawan buat roti ni. Memang sedap sungguh rasanya. Mula-mula Sue rasa pelik bila roti ni dimakan dengan sauce. Bila dah masak sendiri dan makan, baru tahu sedapnya. Berebut dengan hubby dan anak-anak makan panas-panas. Hihihi...sedap ! Sebenarnya dah banyak kali juga Sue masak roti ni. Baru kali ini update dalam blog. Dalam fb dah pernah letak sebelum ini.
Terima kasih Lydia Honey (kenalan fb) dari Kuwait kerana sudi berkongsi resepi ini. Sue copy paste resepi Lydia ya.




*lebihkan curahan sauce jika suka

Bee hives mini buns with butterscotch sauce, pumpkin seeds & almond flakes.󾇡󾇡
(Dough resepi dari chef Manal)

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati. 
Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.😎
Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. 󾭞󾭞INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.❤️

#Sue uli menggunakan bread maker (BM) iaitu memasukkan bahan cair pada dasarnya diikuti dengan bahan kering. Tunggu sehingga BM selesai bekerja iaitu 30 minit yang pertama menguli dan kemudiannya 1 jam untuk tempoh rehat. Kaedah dan bahan lain semuanya Sue ikut cara Lydia#

Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..󾍓
Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya󾮖󾮖󾮖󾮖󾮖󾭝󾭝
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 󾍓
Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.󾓶󾓶
Time bako dalam 10-15 minit.
Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 
1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- 
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau.



Sue letak sikit je saucenya. Kalau suka, sila lebihkan.


~SELAMAT MENCUBA~


Wednesday, May 21, 2014

Jom dinner dengan home made pizza yang mudah dan sedap

Entry tertangguh sebenarnya ni...dalam fb dah letak, dalam blog terlambat sikit.
Agak-agak dah jemu makan nasi, teringin nak makan pizza untuk dinner. Sedap juga dan kenyang. Anda mesti cuba. Percayalah. Resepi ini memang menghasilkan doh yang cantik & sos pizza yang sedap. Sue suka gunakan resepi ini untuk membuat pizza.

Sebelum dibakar

Selepas dibakar

Home Made Pizza
Sumber : Myresepi (Sue olahkan semula)
#Terima kasih Tulip77, tuan punya resepi asal#

Untuk doh pizza :
2 cawan tepung gandum (Sue gunakan tepung high protein)
2 st yis segera
1/2 st garam
1 st gula
2sb minyak sayuran atau minyak zaitun
1/2 cwn air

Untuk sos pizza :
1 labu bawang holland - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong dady
2 biji tomato - cincang halus
2 sb minyak masak
3 sb tomato puri
2 sb sos tomato
3/4 st gula
1 st oregano
garam & gula

Untuk Topping :
Udang, sosej, daging ayam, daging lembu
Lada benggala hijau atau merah, tomato
Cendawan butang, bawang besar, nenas
Keju mozarella parut

Cara-cara :
Untuk sos pizza,
Tumis bawang hingga naik bau. Masuk bahan2 yang lain. Masak sampai agak pekat. Tutup api & sejukkan sebentar.

Untuk doh pizza
Campur tepung high protein, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan.
Sukatan air bergantung pada tepung yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling.
Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60 minit supaya doh naik sekali ganda.
Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 1 cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10 minit supaya kembang sedikit.
Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza.
Taburkan keju mozarella parut. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan lagi baki keju tadi.
Bakar selama 18 minit pada suhu 200' C bergantung pada suhu oven masing-masing.

*Sue uli menggunakan breadmaker.
# terima kasih kepada penyumbang resepi asal.

Sunday, May 18, 2014

Minum petang dengan Apam Mentega Gula Hangus yang sedap sangat

Sebenarnya dah banyak hari Sue teringin nak makan apam ni. Tapi hasrat tu tertangguh-tangguh disebabkan kekangan masa. Maklumlah, kalau hari bekerja, masak pun ala kadar disebabkan berkejar dengan masa. Alhamdulillah, baru-baru ini, dapat juga Sue masak apam ni hasil berjalan-jalan ke dapur Yatie Memories. Sedap sangat ! Jom kita lihat resepinya.


Apam Mentega Gula Hangus
Resepi asal : Yatie Memories

Bahan (A) 
Bahan2 utk gula hangus :
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air (guna air panas dan tuang sikit2)
250 gm mentega

Cara membuat gula hangus :
Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.

Bahan (B)
3/4 cawan gula castor
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak bersama
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakan adunan apam mentega :
1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
2. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung. Gaul semua hingga sebati.
3. Perap selama 1/2 jam.
4. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak.  Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun tidak mengapa sebab semasa masak dia tidak akan melimpah.
5. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
6. Selamat Mencuba.






Sunday, May 4, 2014

Pulut Seri Muka yang sedap resepi ibu mertua...

Apa khabar semua... Sempena 1 Rejab baru -baru ini yang bersamaan 1 Mei 2014, Sue buat pulut seri muka untuk berbuka puasa. Sebenarnya Sue masih tidak sihat, tapi mengenangkan hubby yang berpuasa, gagahkan juga masak. Sekejap je sebaik lepas berbuka, habis pulut seri muka ni. Sedap la tu ya...hihihi...ok jom kita lihat resepinya.



Pulut Seri Muka

Bahan A
Bahagian bawah :
-2 cawan beras pulut (dicuci bersih dan rendam selama 3 jam)
-1 cawan santan
-Secubit garam

Bahagian B
Bahagian atas :
-1 cawan jus pandan (7 helai daun pandan di kisar bersama air dan ditapis)
-1 cawan santan pekat
-1/2 cawan gula
-1 sudu makan tepung jagung
-1/3 cawan tepung gandum
-3 biji telur
-2 biji bunga cengkih ditumbuk halus

Cara penyediaan :
1. Panaskan periuk kukus. Tutup tudung periuk dengan kain untuk mengelakkan air menitik.
2. Masukkan bahan A ke dalam loyang berukuran diameter 8 inci dan kukus selama 20 minit.
3. Angkat bahan A dari periuk kukus dan tekan dengan senduk nasi untuk memampatkan pulut.
4.  Satukan bahan B dan kisar dengan blender hingga sebati.
5. Curahkan bahan B secara perlahan-lahan ke atas bahagian A iaitu ke atas pulut tadi.
6. Kukus semula selama 45 minit atau pun sehingga masak.

*resepi dari mak mertua :)