JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, November 28, 2013

Salam rindu, setelah 3 minggu tidak berblogging...jom marble kek sukatan cawan, lembut, sedap dan pasti jadi !

Dah lama tidak mengupdate blog, sebenarnya Sue terlibat dengan pengawasan SPM. Dari pagi sampai petang, memang agak memenatkan. Cuti sekolah pun belum lagi nama bercuti, selagi exam belum habis 5 December ini...
Masak pun ala kadar, cuma tak sempat nak letak di blog. Aduhaiii....busy sungguh.
Hari ni, Sue masak marble cake. Cadangnya nak buat red velvet, tapi bahan tak cukup. Nak pergi beli pun belum berkesempatan, jadinya...masaklah cake yang mudah ni. Cake asas, tapi lembut dan sedap tau. Hehehe...angkat bakul. Anda mesti cuba ya...


Marble Cake

Bahan-bahan :
1 cawan butter
1/2 cawan gula halus
4 biji telur
1 sudu kecil ovellete
4 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung blue key (self raising flour)
2 sudu besar serbuk coklat (Sue gunakan van-houten)

Cara penyediaan :
1. Pukul gula dan butter hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
3. Masukkan ovellete, susu pekat dan esen vanila.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan putar hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk coklat dan satu bahagian lagi dibiarkan dalam warna asal.
6. Griskan loyang dengan mentega, alas dasar loyang dengan kertas minyak.
7. Senduk dan ratakan adunan kek dimulai dengan warna asal, berselang seli dengan adunan warna coklat. Ulangi proses ini sehingga habis.
8. Panaskan ketuhar terlebih dahulu, bakar pada suhu 170ÂșC selama 50 minit (suhu & waktu membakar adalah mengikut kapasiti ketuhar masing-masing)
9. Gunakan lidi dan cucuk sedikit kek. Sekiranya tidak melekat pada lidi, bermakna kek telah masak. 

*Sue gunakan loyang bentuk rectangle bersaiz 5inci x 10inci
*kek ini kurang manis kerana resepi asalnya menggunakan 1 cawan gula, Sue kurangkan menjadi 1/2 cawan sahaja
*tepung gandum boleh digunakan sebagai alternatif kepada tepung blue key (self raising flour), tapi pastikan tepung gandum +  1 sudu kecil baking powder.

Selamat mencuba, pasti jadi.

Tuesday, November 5, 2013

Gulai kerang pembuka selera

Salam 1 Muharram 1435H untuk semua, semoga sempena tahun baru ini kita dilimpahi rahmat dariNya dan menjadi lebih baik dari sebelumnya insyaAlaah...
Nak masak apa hari ni, apa kata kita masak gulai kerang. Kena awal sikit pergi pasar, nanti nak merebus dan mengopek kerang lagi.
Jom kita semak resepinya.


Gulai Kerang

Bahan-bahan :

2 kg kerang - direndam dalam air biasa dan diletakkan cili kering 5 atau 6 tangkai, biarkan dalam masa anggaran 1/2 jam. Tujuannya adalah untuk mengeluarkan pasir. Kemudian kerang dibilas dengan air beberapa kali sebelum direbus dengan air bersih dan 1 sudu besar garam kasar. Rebus hingga mendidih dan kulit kerang mula terbuka. Tutup api dan toskan air panasnya. Kopek dan ambil isi kerang. Ketepikan.

5 ulas bawang merah ( dikisar halus)
3 ulas bawang putih ( dikisar halus)
2 sudu besar rempah kari ikan
Nanas dipotong nipis
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Bahan tumis :
3 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari

Cara masak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis hingga harum baunya.
2. Masukkan pes rempah kari ( bawang kisar bersama rempah kari dicampur sedikit air untuk menjadikannya pes yang pekat).
3. Masak dalam api perlahan dan selau dikacau untuk mengelakkan rempah hangit.
4. Bila rempah telah masak, masukkan santan cair, isi kerang, nanas dan sedikit garam. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan kerisik dan santan pekat. Biarkan masak lagi atas api. Biarkan sekejap, tutupkan api dan sedia dihidang.

Sambal sotong yang pekat kuahnya...

Dulu-dulu waktu baru belajar memasak, kalau masak sambal sotong mesti kuahnya jadi cair. Maklumlah air sotong akan keluar bila di masak. Betapa tak sedapnya, tapi bila dah tahu caranya...wah...dapat memasak sambal sotong yang pekat kuahnya...adik-adik di luar sana yang baru belajar memasak, bolehlah mencuba cara ini.


Sambal sotong

Bahan-bahan :
1 kg sotong 
2 senduk cili kisar (jika suka lebih pedas, sila tambahkan)
1 senduk bawang besar kisar
3 ulas bawang merah (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih (untuk ditumis)
2 sudu air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara masak :
1. Sotong dicuci bersih dan dimasukkan dalam kuali (tanpa minyak atau air) dan dibiarkan sekejap atas api untuk mengeluarkan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih hingga harum baunya. 
3. Masukkan cili kisar dan bawang kisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 
5. Masukkan sotong dan masak dalam api sederhana. Sekiranya perlu, tambahkan sedikit air dari rebusan sotong tadi. Tidak perlu dimasak terlalu lama kerana sotong telah pun dimasak terlebih dahulu dan jika terlalu lama, sotong akan menjadi keras.

Sedia dihidang.

Sayur bunga kobis goreng


Sayur bunga kobis goreng

Bahan-bahan :
Bunga kobis
Capsicum
Cili merah
Bawang besar dipotong mengikut kesukaan
Bawang putih untuk menumis
Udang basah (Sue gunakan jenis yang kecil)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara masak :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan bawang besar, capsicum dan cili merah. Kacau sekejap.
2. Masukkan udang dan digoreng hingga udang masak.
3. Masukkan bunga kobis, sedikit air dan garam.
4. Kacau sekejap dan sedia dihidang.

Sunday, November 3, 2013

Fruit cocktail in the house, wallla...best makan time cuaca panas...

Cuaca tak menentu sekarang, jom apa kata kita buat fruit cocktail..rasanya semua orang pun biasa buat, kan...hehehe...


Fruit cocktail 

Bahan-bahan:

1 tin susu cair*
1/2 tin susu pekat dicampurkan dengan 1/2 tin air kosong*
*kedua-dua bahan diatas dimasak sekejap dalam api perlahan sambil dikacau sentiasa untuk mengelakkan susu jadi bergentel. Tujuan susu di masak adalah untuk mengelakkan perut jadi tidak selesa (kembung)

1 tin fruit cocktail
1 tin buah laici
Ais batu
Buah ceri (optional)

Cara penyediaan :
Satukan semua bahan di atas termasuk air buahnya.
Sedia dihidang.