JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Tuesday, October 22, 2013

Snow Cheese Cake yang sangat sedap

Assalam semua,
Sebenarnya dah banyak hari Sue teringin nak makan snow cheese cake, cuma tak berkesempatan nak buat. Barang dah beli, tapi disebabkan kekangan waktu, hujung tahun ni banyak perkara yang perlu diselesaikan. Urusan sekolah, students sedang exam, nak key in PBS lagi (Penilaian Berasaskan Sekolah - sebagai ganti kepada PMR yang akan dimansuhkan) menyebabkan hasrat untuk membuat kek tertangguh.
Akhirnya, dalam mengadap lappy sambil buat kerja sekolah, curi-curi masa juga...
Resepi ini asalnya dari seorang kawan yang berasal dari Brunei. Menurut beliau, kek ini dah lama popular di sana. Resepinya dalam sukatan cawan, senang pulak nak membuatnya. Orang yang tak pakar masak mcm Sue pun boleh buat, insyaAllah...
Kek ini sedang popular sekarang. Tambahan lagi tersangatlah SEDAPPP....rugi kalau tak mencuba..
Jom kita lihat resepinya.

Snow Cheese Cake (sangat sedap)
Oleh : Surianti Ramli

resepi terbaru updated step by step cara membuat boleh tengok di sini (sila click di sini)

1 cawan tepung hongkong (boleh dibeli dikedai yang menjual bahan biskut/kek)
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovalette
6 biji telur (dari 6 biji telur tadi, 2 biji  dibuang putihnya)
1/4 cawan air dari peti sejuk 
1/3 cawan mentega (dicairkan)

Cara:
1. Satukan semua bahan (kecuali mentega cair) dan dipukul dengan kelajuan sederhana hingga  gebu dan putih anggaran 5 - 7 minit. 
2.  Masukkan mentega cair dan dipukul lagi anggaran 3 - 5 minit.
3. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Tuangkan adunan tadi. 
4. Panaskan ketuhar terlebih dulu. Bakar  pada suhu 150'C selama 50 minit.
5. Sejukkan kek.

Bahan Cream:
250g Cream Cheese (Sue gunakan jenamaTatura)
1 cawan susu pekat manis

Satukan bahan krim di atas dan dipukul dengan kelajuan sederhana hingga pekat dan kental.

Bahan Hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese diparut halus.

Cara penyediaan:
1. Sejukkan kek terlebih dahulu selepas dibakar, potong kek menjadi dua lapisan.
2. Sapukan cream cheese diatas lapisan pertama.  
3. Lapiskan dengan bahagian kek yang lagi satu , sapukan baki cream cheese melitupi keseluruhan kek.
4. Parutkan cheddar cheese dan tabur sepenuhnya pada kek.
5. Sejukkan dalam peti ais selama 1 - 2 jam sebelum dipotong.

Sangat sedap dan mudah membuatnya.
Selamat mencuba.




Tuesday, October 8, 2013

Pizza Hawaian Chicken untuk anak-anak




Pizza Hawaian Chicken 

Bahan-bahan:
Uli basic dough (click di sini untuk resepi doh) seperti entry Sue sebelum ini.

Untuk topping - bahagian atas pizza :
1 bahagian dada ayam dipotong kecil.
1/2 labu bawang holland dipotong dadu.
1 biji buah tomato dipotong dadu.
1/3 tin sos prego tradisional.
Garam
Gula
Daun oregano
Sedikit minyak zaitun untuk menumis
Sedikit air

Cara memasak topping :
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang holland serta buah tomato hingga layu.
2. Masukkan sos prego, sedikit air serta ayam. Air jangan terlalu banyak, nanti jadi hanyut. Biarkan jadi pekat.
3. Masak hingga ayam telah masak. Masukkan garam, gula dan daun oregano.
Ketepikan.

Hiasan atas pizza :
Sedikit nanas dipotong kecil
Capsicum dipotong dadu
Cheese parut

Cara memasak :
-ambil sedikit doh dan canai dalam bentuk bulat. Jangan terlalu tebal. (Sue gunakan pan pizza bersaiz 11 inci)
-griskan pan pizza dengan sedikit mentega.
-pindahkan doh yang dicanai tadi ke dalam pan dan tekan sedikit bahagian kelilingnya supaya memenuhi pan dan doh berada tetap pada permukaan pan.
-panaskan ketuhar terlebih dahulu.
-bakar pada suhu 180ºC selama 10 minit.
-keluarkan dan sapu toppingnya. Taburkan capsicum, hirisan nanas dan cheese parut. Sambung semula pembakaran selama 10 minit lagi. (Keseluruhan masa membakar adalah 20 minit)

Sedia dihidang dan sangat sedap !
Selamat mencuba.

Monday, October 7, 2013

Jom meroti yang lembut dan sedap

Weekend baru ni, Sue buat roti dengan anak2. Ye lah...weekdays dah busy dengan kerja, anak2 pun bersekolah dan ada exam. Time weekend bolehlah bersantai sambil meroti. Anak2 memang peminat pizza, hubby pulak suka roti kosong je. Jadi buat lah kedua2nya.
Sukatan basic dough dibawah ini boleh membuat roti kosong dan 2 biji pizza bersaiz 11 inci. Sue gunakan sukatan cawan atas permintaan kawan-kawan dan juga bagi memudahkan anda yang tiada penimbang. Anda cubalah ya...sedap dapat makan roti buatan sendiri dan dimakan sewaktu masih panas.



Basic Dough :

*1 cawan air kosong
*1 biji telur
*4 sudu besar susu tepung
(satukan ketiga-tiga bahan di atas hingga larut)
-4 cawan tepung high protein
-4 sudu besar gula
-1 sudu besar yeast mauripan
-3 sudu besar marjerin
-1 sudu kecil garam halus
-1 sudu besar shortening

Cara mengadun doh :
1. Masukkan bahan cecair bertanda * pada dasar bekas.
2. Masukkan bahan-bahan kering yang lain.
3. Kaedah breadmaker : tekan butang bread, ambil program 10. Tekan start dan breadmaker akan menunjukkan masa 01:30 iaitu bermaksud doh diuli selama 30minit dan direhatkan selama 1 jam.
4. Biarkan proses ini berlaku sehingga breadmaker berbunyi "beep".
5. Keluarkan doh dan tumbuk sedikit untuk mengeluarkan angin.
6. Doh sedia dibentuk mengikut kesukaan anda.

#peringatan : gunakan cawan yang sama untuk menyukat supaya doh tidak lembek atau keras.
Jika anda menguli secara manual dengan tangan, pastikan anda menguli dengan kuat dan lama bagi memastikan kelembutan roti.



Roti/bun kosong :
1. Griskan loyang dengan sedikit mentega.
2. Ambil 6 bahagian dari doh dan bulatkan.


3. Biarkan ianya mengembang sekali ganda seperti gambar di bawah. Anggaran masa 30 - 40 minit.


4. Pecahkan sebiji telur di dalam mangkuk dan campurkan dengan 3 atau 4 sudu air biasa. Pukul sedikit campuran telur dan roti ini. Sapukan bahagian atas roti dengan telur tadi.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bakar roti pada suhu 80ºC selama 23 - 25 minit.
6. Keluarkan roti dari ketuhar dan sapukan sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.

Selamat mencuba.
InsyaAllah esok Sue kongsikan resepi pizza Hawaian Chicken pula.



Sunday, October 6, 2013

Sarapan pizza roti gardenia yang simple

Assalam dan selamat sejahtera semua,
Hampir 2 minggu Sue tak update blog, sibuk dengan urusan di sekolah dan keadaan kesihatan yang kurang memuaskan...masak, tapi tak sempat upload gambar.
Pagi ini, Sue nak kongsikan resepi sarapan yang mudah. Untuk minum petang pun boleh. Biasanya anak-anak suka hidangan begini. Bagi kita pula ibu-ibu, kalau kesuntukan masa pun masih sempat lagi menyediakannya.

Gambar pizza roti sebelum dibakar



Gambar pizza roti selepas dibakar


Bahan-bahan :
4 keping roti gardenia
2 batang sosej dicelur dalam air panas dan dihiris nipis
Mix vege
1/2 labu bawang holland dicincang kecil
Sos prego tradisional
Sedikit mentega
Daun oregano (boleh dibeli dalam botol di pasaraya)
Cheese yang diparut halus

Cara penyediaan :
1. Sapu (secara nipis) sedikit mentega pada roti.
2. Sapu sos prego di atas lapisan mentega tadi.
3. Taburkan bawang holland dan mix vege.
4. Letakkan hirisan sosej di atasnya.
5. Taburkan sedikit daun oregano.
6. Akhir sekali, taburkan cheese parut.
7. Bakar pada suhu 180ºC selama 10 minit.

*sila gandakan bahan-bahannya jika anda menyediakan lebih.

Sedia dihidang.