JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Friday, August 30, 2013

Salam Jumaat Penghulu segala hari....

Hari ini dah 23 Syawal 1434 H...alhamdulillah masih diberikan nafas lagi..maaf kawan-kawan semua, pengunjung blog, hampir dua minggu Sue tak update blog masakan. Baru-baru ini, bz siapkan Wedding doorgift  disamping tugas hakiki di sekolah yang banyak. Hari ini barulah berpeluang update blog...ini pun banyak kali berhenti. Sambung balik taip hehehe...
Dah lama teringin nak makan kari telur ni sebenarnya, teringat-ingat. Ok jom tengok resepinya.


Kari Telur Rebus Berkerisik

Bahan-bahan:
6 biji telur direbus
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
2 biji ubi kentang dipotong 4 setiap satu
Lada merah
Lada hijau
2 keping asam gelugur
Air secukupnya
Garam

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
1/2 inci halia
1 sudu ketumbar

Bahan tumis :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 4 sekawan
Daun kari

Cara masak:
1. Bahan kisar disatukan dengan rempah kari dan rempah kurma menjadi pes yang pekat. Jika perlu, tambahkan sedikit air dalam pes ini.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan kekuningan.
3. Masukkan bancuhan pes tadi. Masak dalam api perlahan hingga pecah minyak dan perlu kerap dikacau untuk mengelakkannya hangit.
4. Masukkan garam, santan cair, asam gelugur dan ubi kentang.
5. Bila ubi kentang hampir empuk, masukkan santan pekat, lada merah dam lada hijau bersama telur rebus dan kerisik.
6. Masak hingga mendidih.

Sedia dihidang.


Sayur yang ringkas dan mudah disediakan


Sayur Buncis Goreng

Bahan-bahan :
Seikat kacang buncis
1 mangkuk kecil udang
1 sudu teh kunyit serbuk
Bawang besar dipotong baji (terpulang kepada bentuk yang anda suka)
Lada merah dipotong
3 ulas bawang putih diketuk
Garam
Sedikit air

Cara masak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga layu.
2. Masukkan udang dan digoreng sekejap.
3. Masukkan kacang buncis, bawang besar, lada merah, kunyit serbuk, garam serta sedikit air. Jangan terlalu banyak air, nanti jadi hanyut. Kacau rata hingga masak.

Sedia dihidang.



Thursday, August 15, 2013

Mee rebus air tangan mak...

Salam 8 Syawal semua...
Sue masih berada dikampung lagi. Suasana meriah aidilfitri masih terasa. Sanak saudara yang jauh dan dekat masih lagi kunjung mengunjungi. Biasanya kalau di kampung, tiada istilah "open house". Tetamu boleh datang bila-bila masa je. Berbanding dengan bandar atau pun rumah di kawasan perumahan taman, penduduknya kebanyakan (boleh dikatakan keseluruhan) bekerja seharian. Sebab itu adanya "open house" untuk meraikan tetamu yang biasanya diadakan pada hujung minggu.
Agaknya apa menu cadangan anda. Jom masak mee rebus resepi mak Sue. kami sekeluarga memasak mee rebus ni untuk dimakan bersama ahli keluarga yang lain petang semalam. Maklumlah, bukan selalu dapat berkumpul bersama. Suasana memang meriah. Dari dulu pun memang mak menggunakan resepi ini dan Sue juga. InsyaAllah sedap. Jom cuba.


Mee Rebus

Bahan-bahan :

Kuah :
1 kg daging cincang/daging direbus hingga empuk (air rebusannya jangan dibuang)
2 biji ubi keledek dicuci bersih, buangkan kulitnya,direbus hingga empuk dan dikisar
1/2 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak dan setelah sejuk, dikisar separuh hancur
1 mangkuk kecil sotong kering dicuci bersih
1 mangkuk kecil udang basah
5 ulas bawang merah (untuk ditumis)
5 ulas bawang putih (untuk ditumis)
Garam dan gula secukup rasa
2 kiub pati ayam
Air secukupnya
2 biji buah tomato (kalau buah tomato besar, letakkan 1 biji je) *
10 tangkai cili kering  direbus dengan air hingga mendidih (lebihkan jika suka pedas) *
2 labu bawang besar *
Bahan bertanda * dikisar halus dan disatukan

Cara memasak kuah mee :
1.  Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar bertanda * dan sotong kering. Masak hingga pecah minyak. 
3. Masukkan daging cincang, air rebusan daging dan air biasa secukupnya. Masak hingga mendidih, masukkan ubi keledek kisar, kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan udang basah dan kacang tanah yang telah dikisar. Biarkan mendidih lagi sekejap dan tutupkan api.

Mee :
2 bungkus mee kuning (dilalukan dengan air sekejap)
Didihkan air dalam periuk dan masukkan mee kuning. Biarkan dalam anggaran 2 - 3 minit. jangan terlalu lama, nanti mee akan jadi mengembang.
Toskan mee kuning dan lalukan air biasa sekali lagi.

Bahan hiasan mee :
5 biji tauhu digoreng dan tunggu sehingga sejuk barulah dihiris nipis
Daun sup dan daun bawang dihiris halus
4 biji ubi kentang direbus empuk dan dihiris nipis
Cili merah
Bawang goreng
Telur rebus
2 mangkuk taugeh direndam dalam air yang baru mendidih anggaran 1 - 2 minit, toskan

Cara menghidang mee rebus :
1. Masukkan sedikit taugeh celur ke dasar mangkuk. 
2. Masukkan mee kuning.
3. Letakkan tauhu goreng, daun sup, ubi kentang, cili merah, telur rebus dan bawang goreng di atasnya.
4. Masukkan kuah, sedia dihidang.

*Jika suka rasa yang sedikit masam, boleh diletakkan juga limau kasturi.

Selamat Mencuba


Sunday, August 4, 2013

Puding Tembikai

Alhamdulillah, hari ini 26 Ramadhan 1434 H bermakna telah 26 hari kita berpuasa. Hari kedua sekolah bercuti, sambil kemas-kemas rumah...sambil masak sikit-sikit, sambil update blog.
Hari ini, menu Sue sekeluarga Nasi Beriani (klik di sini untuk resepi) , Ayam Merah Madu (klik di sini untuk resepi) dan juga Puding Tembikai. Ok, jom kita lihat resepinya.



Puding Tembikai
Sumber : Myresepi

Bahan-Bahan:

1 paket agar-agar serbuk (clear) 10g
3 keping roti gardenia
4 cawan air kosong
5 sudu besar gula
5 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
Sedikit cincau di cincang kecil
Pewarna hijau dan merah

Cara masak :


1. Carik-carikkan roti gardenia dan rendam dalam susu cair hingga lembut (anggaran 30minit). Kisar halus roti yang direndam tadi bersama susu cair dan susu pekat (menggunakan blender) Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama gula dan air mendidih.
3. Masukkan roti yang dikisar tadi kedalam agar-agar. Tambahkan mentega dan esen vanila. Kacau dalam api perlahan hingga pekat.
4. Ambil sedikit adunan agar-agar dan warnakan merah. Curahkan kedalam loyang dan tabur cincau yang dicincang tadi. Biarkan beku.
5. Baki agar-agar pula hendaklah dibiarkan dalam api perlahan untuk mengelakkan ianya beku dan keras.
6. Ambil sedikit agar-agar dalam warna asal (putih) dan curahkan ke atas agar-agar merah. Biarkan beku.
7. Bahagian agar-agar yang tinggal diwarnakan hijau. Curahkan ke atas bahagian putih tadi.
8. Biarkan sejuk dan beku baru disimpan ke dalam peti sejuk.

Sedia dihidang.

Home made pizza untuk sahur

Bila dah hujung-hujung Ramadhan ni, selera anak-anak pun makin kurang time sahur. Pizza ni asalnya Sue masak malam tadi dalam pukul 10 . Dapat buat tiga biji dalam tray yang berukuran 12inci. Dua biji anak-anak terus makan sebaik saja masak, lagi sebiji time sahur. Bahan-bahan semua memang ada, terus buat. Ini pun satu dari favourite anak-anak juga. Kalau anda tidak mempunyai breadmaker untuk menguli, jangan bimbang. Boleh uli menggunakan tangan je. InsyaAllah jadi. Untuk topping kat atas pizza tu, terpulang pada citarasa anda atas kreativiti masing-masing.



Pizza

Untuk doh roti :
500g tepung high protein (boleh beli di kedai menjual bahan untuk kek/biskut)
1 peket Yis mauripan
1  1/2sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 cawan minyak jagung
Air secukupnya

Satukan semua bahan diatas dan diuli hingga menjadi doh. Jika keras, sila tambahkan air. (Tapi jangan jadi cair seperti membuat cucur udang) Doh direhatkan hingga naik mengembang sekali ganda dalam bekas bertutup selama 30 - 40 minit.

Untuk Topping :
1 mangkuk daging cincang (atau ayam di potong dadu)
4 batang sosej dihiris nipis
Nanas di potong kecil
1 labu bawang holland dipotong dadu
1/2 tin Sos prego
2 biji buah tomato dipotong dadu
1/2 biji capsicum dipotong dadu
2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol di pasaraya)
Cheese parut
2 sudu besar butter
Air secukupnya
Garam, gula

Cara masak sos topping :
Cairkan butter, tumiskan bawang holland bersama buah tomato yang dipotong dadu hingga naik baunya. Masukkan sos prego, daging cincang dan sedikit air. Masak hingga daging empuk. Masukkan garam dan gula. Akhir sekali taburkan daun oregano. Ketepikan.

Griskan mentega pada dulang, ambil doh dan ditumbuk untuk mengeluarkan angin. Ambil sedikit doh tadi dan di ratakan dalam dulang. Bakar selama 10minit dalam suhu 150'C. Keluarkan dari ketuhar dan diletakkan sos topping. Taburkan hirisan sosej, hirisan nanas, capsicum dadu dan cheese parut. Bakar semula selama 20minit dalam suhu 150'C.

Siap

Out dulu pergi membeli barang untuk buat biskut raya..

Thursday, August 1, 2013

Kek Pelangi

Kek ni Sue buat malam tadi atas permintaan anak-anak. Kebetulan bahan membuat kek masih ada dalam simpanan. Sebaik saja lepas berbuka, terus mula buat. Saiz kek ini tidak terlalu besar, cukup dimakan anak-anak. Habis semuanya menjelang tengah malam. Kalau anda nak buat yang besar, sila gandakan sukatannya ya..
Nostalgia kek ni, teringat zaman kecik dulu.



Bahan-bahan :
220g tepung blue key self raising-flour (diayak)
250g mentega
180g gula castor
4 biji telur ayam gred A
Pewarna kuning, merah dan hijau
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanila
*tidak perlu menggunakan soda bikarbonat kerana tepung blue key telah sedia ada serbuk penaik

Cara masak :
1. Putar mentega bersama gula hingga kembang dan menjadi putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan kelajuan sederhana.
3. Bila sebati, masukkan sedikit demi sedikit tepung blue key.
4. Masukkan esen vanila dan susu pekat sambil dipukul lagi.
5. Angkat adunan kek dan bahagikan kepada tiga bahagian yang diwarnakan kuning, merah dan hijau.
6. Griskan loyang (saya gunakan loyang bulat bersaiz 7 inci).
7. Masukkan adunan kek berwarna kuning pada dasar loyang dan diratakan. Proses ini diikuti oleh adunan kek berwarna merah dan juga hijau. Buat sehingga habis tepung berselang seli warnanya.
8. Goyangkan loyang sedikit supaya lapisan tadi rata.
9. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar kek selama 30 minit pada suhu 180 celcius ( bergantung pada kapasiti oven masing-masing)
10. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi, jika tidak melekat bermakna kek telah masak.
11. Sejukkan kek yang telah dimasak sebelum memotong.

Selamat mencuba.